“Steroid withdrawal” VS “steroid dependence” syndrome

 

852117146_108628

Penggunaan steroid dalam jangka masa panjang, menyebabkan pesakit bergantung kepada bahan itu untuk berfungsi seperti biasa atau mendatangkan impak kesembuhan kepada penyakit. Contohnya pesakit yg menderita Eczema, bergantung kepada krim steroid untuk sembuhkan ruam-ruam eczema.

Apabila rawatan ekzema menggunakan krim steroid dihentikan ruam-ruam akan tumbuh semula, menjadi radang dan kemerahan dan kadangkala menjadi lebih teruk.

Ini di panggil ” *Steroid Withdrawal Syndrome”*. Apabila steroid cream di sapu semula, ruam-ruam hilang dengan cepat, ini dipanggil “*Steroid Dependence”*
( kebergantungan kepada steroid )

Walaubagaimanapun, penggunaan steroid dalam jangka masa panjang bukan bagus untuk kesihatan. Ramai sudah mendapat kesedaran yang Steroid berbahaya kepada tubuh badan dan bertukar rawatan menggunakan kaedah semulajadi.

Namun begitu, anda perlu lah bersabar menghadapi “steroid withdrawal syndrome” dan janganlah menganggap rawatan semulajadi yang anda gunakan tidak berkesan. Apabila, badan mula toleransi, barulah anda akan melihat kesan kesembuhan rawatan semulajadi.

Contohnya anda bertukar daripada menggunakan steroid cream untuk rawatan eczema, kepada produk Najlaa. Anda telah menggunakan Steroid Cream dalam tempoh yang lama, Oleh itu, janganlah berharap produk Najlaa yng dirumus daripada herba herba perubatan, mampu memberi kesembuhan segera seperti steroid.

 

Komen Anda Disini