SHAKLEE DAN PSORIASIS

posted in: Ekzema, Psoriasis, Shaklee, Vivix | 0

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..


Kali ini saya ingin berkongsi maklumat berkenaan dengan penyakit yang semakin menjadi perhatian pada masa ini..
Ya, ia adalah Psoriasis..

 • Apakah penyakit Psoriasis ini?
 • Bagaimana Psoriasis ini terjadi?
 • Siapakah mangsa Psoriasis?
 • Bagaimana Cara Merawat Psoriasis?
 

Psoriasis adalah penyakit auto-imun yang mengenai kulit, ditandai dengan sisik yang berlapis berwarna keperakan, disertai dengan penebalan warna kemerahan dan rasa gatal atau perih.
Bila sisik ini dilepaskan maka akan timbul bintik perdarahan di kulit dibawahnya.Psoriasis sering terjadi pada kuku, bermula dengan bintik putih pada kuku sampai ke bahagian dalaman kuku, juga mengenai kulit kepala (skalp) bermula dengan sisik besar dan penebalan dengan warna kemerahan yang akan melewati batas rambut.Selain itu penyakit ini sering mengenai siku dan lutut, kadangkala mengenai pada wajah, lipatan lutut dan siku, genitalia, telapak tangan dan kaki, dan jika ia semakin para penyakit ini bisa meluas keseluruh tubuh (eritroderma) yang akan menimbulkan ketidakselesaan dan boleh mengancam jiwa.

 
Psoriasis dianggap, jangka panjang (kronik) keadaan kulit yang tidak boleh diubati. Ia mempunyai padang berubah-ubah, dari masa ke semasa bertambah baik dan menjadi lebih buruk. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk psoriasis secara spontan jelas selama bertahun-tahun dan tinggal di pengampunan. Ramai orang ambil perhatian semakin teruk gejala mereka dalam bulan-bulan musim sejuk.
Psoriasis menjejaskan semua kaum dan kedua-dua jantina. Walaupun psoriasis dapat dilihat dalam orang mana-mana umur, dari bayi kepada warga tua, biasanya pesakit mula-mula didiagnosis pada tahun-tahun dewasa awal mereka.
 
INI MERUPAKAN FAKTA TENTANG PENYAKIT INI YANG PERLU KITA TAU!!
 • Pesakit yang menghidapi psoriasis yang obes terdedah kepada kencing manis dan penyakit jantung.
 • Psoriasis adalah penyakit kulit yang kronik keradangan
 • Psoriasis boleh dimulakan oleh pencetus alam sekitar tertentu.
 • Satu kecenderungan untuk psoriasis diwarisi dalam gen.
 • Psoriasis tidak berjangkit.
 • Psoriasis mendapat yang lebih baik dan lebih teruk secara spontan dan boleh mempunyai remisi berkala (kulit yang jelas).
 • Psoriasis adalah dikawal dengan ubat-ubatan.
 • Psoriasis adalah kini tidak boleh diubati.
 • Terdapat terapi yang menjanjikan banyak, termasuk ubat-ubatan biologi baru.
 • Kajian masa depan untuk psoriasis adalah cerah.

Faktor Pencetus

Faktor-faktor yang penyebab kepada psoriasis diantaranya adalah :

Trauma secara fizikal yang disebabkan oleh gesekan atau menggaru.
Stress : yang mana orang dewasa mengalaminya sebanyak 40% dan lebih tinggi lagi pada anak-anak.

Ubat : ubat-ubatan yang dapat yang menjadi penyebab kepada psoriasis adalah glukokortikoid, lithium, ubat antimalaria, dan B blocker.

Klasifikasi


 • Psoriasis dibagi kedalam beberapa bahagian, iaitu :
 • Psoriasis Vulgaris
 • Psoriatik Eritroderma
 • Psoriasis Pustular
 • Psoriasis gutata
 • Fleksural psoriasis


Cara Merawat Psoriasis

Lebih 300,000 orang dipercayai menghidap penyakit kulit psoriasis vulgaris yang menyebabkan kulit mereka bersisik di bahagian siku, lutut selain berkeruping dan mengalami kegatalan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam (gambar) berkata, penyakit tersebut tidak dapat disembuhkan, namun boleh dikawal dan dikurangkan kesannya.

Kementerian telah menyediakan garis panduan kepada pengamal perubatan agar dapat memberikan rawatan kepada pesakit ini berdasarkan bukti-bukti garis panduan yang diterima pakai pengamal perubatan dunia.

PSORIASIS merupakan salah satu penyakit kulit yang menjejaskan dua hingga tiga peratus populasi manusia di seluruh dunia.

Separuh daripada dua pertiga daripada pesakit menghidap psoriasis mengalami penyakit psoriasis kulit kepala. Psoriasis kulit kepala ini mungkin menyerang keseluruhan kulit kepala atau menjejaskan bahagian tertentu di kepala.

Seseorang yang menghidap psoriasis menunjukkan tanda-tanda seperti beberapa tompok kemerah-merahan serta bersisik putih berwarna perak selain mempunyai kulit kepala yang mengelupas persis kelemumur.

Jika keadaan ini dibiarkan lama tanpa rawatan, kemungkinan ia merebak ke bahagian dahi, leher atau di belakang telinga adalah tinggi.

Di Malaysia sahaja, ia menyerang satu hingga dua peratus daripada jumlah populasi rakyat negara ini.

Begitupun, pengamal perubatan masih belum dapat mengenal pasti punca sebenar psoriasis kulit kepala, tetapi ia dikaitkan dengan genetik. Ia juga boleh berlaku kerana perubahan musim, kecederaan pada kulit, stres, alahan pada sesetengah ubat, alkohol dan tabiat merokok.

Walaupun ia tidak berjangkit, ia cukup membuatkan seseorang itu terganggu dengan simptom-simptom seperti pengelupasan berlebihan yang sering disalah anggap sebagai kelemumur teruk oleh sesetengah pesakit.

Pada masa yang sama, ia menyebabkan kegatalan kulit kepala hingga menyebabkan seseorang itu berasa malu seterusnya mengasingkan diri daripada bergaul dengan masyarakat.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa individu yang mengalami psoriasis kulit kepala lebih gemar bersendirian yang akhirnya menyebabkan kemurungan. Lebih teruk, sesetengah pesakit psoriasis mempunyai kecenderungan untuk membunuh diri.

“Psoriasis kulit kepala merupakan penyakit kronik tetapi ia boleh dirawat dengan rawatan perubatan efektif.

“Namun begitu, banyak salah tanggapan tentang penyakit ini hinggakan ramai pesakit lambat mendapatkan rawatan kerana menganggap ia kelemumur biasa.

PERUBAHAN tekstur dan warna pada permukaan kulit seperti ini perlu dipandang serius.

“Ada di antara mereka mendapati rawatan sedia ada tidak berkesan sementara ada yang lain menyifatkan ia sebagai beban,” kata Perunding Dermatologi dari Hospital Pantai dan Pusat Perubatan Gleneagles, Dr. Steven Chow.

Hidup terbatas

Tambah Steven, gaya hidup pesakit psoriasis terbatas kerana beberapa aspek.

“Pesakit perlu memakai topi, menjauhi penggunaan produk rawatan rambut atau pewarna rambut, menahan diri melakukan aktiviti fizikal seperti berenang, mengelakkan diri memakai baju berwarna gelap supaya keruping kulit yang jatuh di baju tidak ketara kelihatan.

“Penghidap penyakit ini menderita dalam diam. Ada pula yang menganggap mereka akan hidup selama-lamanya dengan penyakit itu. Tanggapan itu ternyata tidak benar kerana ia boleh dirawat,” ujarnya sambil memberitahu psoriasis dialami oleh golongan lelaki dan wanita.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0909&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_02.htm#ixzz2rrzGWvEd Hakcipta terpelihara

Walau apapun tanggapan masyarakat terhadap penghidap Psoriasis, namun kita masih boleh berusaha untuk mencari penawarnya.


Walaupun pakar perubatan menyatakan ia tiada penawarnya namun kesakitannya masih boleh dikurangkan.

Psoriasis kulit kepala
Psoriasis di bahagian badan
Punca Psoriasis

Banyak kajian mengatakan punca kepada penyakit ini adalah genetik. Bermakna jika kita mempunyai penyakit ini, anak atau susur galur kita kemungkinan besar akan dapat jugak penyakit ini. Cuma yang membezakan teruk atau tidak sahaja.

Selain itu, ia juga berpunca daripada
infeksi
alah kepada beberapa jenis ubatan kimia
mengalami tekanan
cuaca yang terlalu panas atau terlalu sejuk
perokok atau peminum arak tegar

Namun, pesakit psoriasis sangat bernasib baik kerana penyakit ini tidak menjejaskan hubungan intim antara suami isteri. Begitu juga untuk ibu hamil, anak di dalam kandungan tidak akan mendapat apa-apa kesan hanya kerana ibunya mengidap psoriasis.
Vivix Membantu Pesakit Psoriasis Kembali Ceria Dan Sihat

Vivix merupakan minuman botanikal yang sangat tinggi kandungan antioksidanya. Ia membantu untuk memulihkan beberapa penyakit kritikal di peringkat sel. Apabila sel sihat, in shaa Allah badan pun akan sihat.

Begitulah cara vivix bertindakbalas. Segala sel yang rosak akan disingkirkan dan digantikan dengan sel-sel baru. Sebab itulah pengidap sakit kulit seperti psoriasis sangat digalakkan mengambil vivix sebagai usaha untuk membantu mengawal penyakit ini.

Jom kita tengok testimoni yang ada.


Jom kita tengok apa yang shaklee boleh bantu pesakit Psoriasis untuk mengurangkan kesakitan yang dialami oleh mereka.

VIVIX

Mengapa VIVIX?

Dalam kajian makmal, ramuan VIVIX telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisma utama penuaan pada tahap selular:
Melindungi dan membaiki sellular DNA
Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
Menggalakkan biognesis (pembentukan baru) mitochondria
Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End Products)
Di samping itu VIVIX juga turut membantu memelihara:-

 • Kesihatan jantung
 • Kesihatan otak
 • Kesihatan sistem imun
 • Kesihatan sendi
 • Perlindungan antioksidan
 • Peningkatan tenaga pada tahap sellular
 • Kesihatan yang berpanjangan
 
DTX COMPLEX
Kalau nak tahu, fungsi utama DTX COMPLEX adalah untuk membantu menjaga hati kita supaya sentiasa sihat serta berfungsi dengan baik..KENAPA ia penting??Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula fungsinya.
Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam DTX COMPLEX adalah ekstrak biji benih pokok susu tisel menyokong keupayaan badan dalam menghasilkan protin untuk membantu menjaga semula sel-sel hati.
DTX COMPLEX mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Di samping itu ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik; ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan antioksida) dan diekstrak daripada dandelion, kunyit, dan articock (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu).

FUNGSI DTX COMPLEX

Ekstrak Biji Benih Pokok Tisel~Menghasilkan 80% silymarin. Ia kaya dengan antioksida yang bertindak melindungi hati dari toksin, termasuklah dadah, racun dan bahan kimia.Ia boleh membantu merawat masalah hati seperti hepatitis dan sirosis. Ia juga boleh membantu mengurangkan kerosakan hati yang berpunca dari pengambilan alcohol yang berlebihan. Selain itu itu juga mampu membantu mencegah penyakit batu karang dan masalah kulit seperti psoriasis dan eczema.
Articok~ Ia berfungsi untuk membina semula sel-sel hati dan merangsang pengaliran hempedu.
Dandelion~Ia boleh membantu proses penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu dari hati dan pundi hempedu. Ia turut bermanfaat dalam mencegah penyakit batu karang.
Kunyit~Ia mengandungi curcumin, iaitu bahan anti oksida yang boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan. Juga mempunyai kesan anti-viral terhadap HIV.
Reishi Mushrooms (Ling Zhi)~Membantu sistem imun di dalam merawat atau mencegah kanser. Turut mengurangkan masalah bronchitis, sinusitis serta merawat sindrom keletihan yang kronik.
Schizandra~Juga berfungsi sebagai antioksida yang boleh merangsang sintesis protin, meningkatkan jumlah enzim dalam hati bagi tujuan detoksifikasi serta memperlahankan pembentukan toksin.

B-COMPLEX

Fungsi B-Complex untuk Psoriasis


Melawan tekanan ~ B Complex dapat membantu kita dengan cara memastikan fungsi saraf berjalan dengan lancar, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
Mencegah anemia ~ B Complex boleh membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah2, serta mabuk darat dan laut.Detoksifikasi ~ B Complex juga mampu meredakan alahan.

OMEGA GUARD

Bagaimana ia bertindak?


Mencegah penyakit saluran darah dan strok~ DHA dan EPA boleh menentang thrombosis tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah, dan peredaran darah yang lancar. Oleh sebab itu ia mampu untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Ia juag boleh merendahkan kolestrol, menghindar pembekuan darah dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL, mengawal obesiti, serta boleh mengurangkan risiko sakit jantung.
Meningkatkan sistem imun serta menyihatkan paru-paru~ memperbaiki alahan kulit, psioriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE dan penyakit buah pinggang.
Menentang kanser~ Kajian telah membuktiksn bahawa Omega 3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat, dan kolon.
Memelihara fungsi-fungsi sendi~ Paras asid lemak Omega 3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Di samping itu juga ia mampu mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif.


CAROTOMAX

Bagaimana ia berfungsi? 

Meredakan penyakit kulit

Pengambilan yang banyak akan melegakan masalah kulit seperti psoriosis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, jerawat dan akne. Jika ia digunakan sebagai penggunaan luaran boleh merawat pustule, scabies, akne dan ulcer kulit.
Melindungi Epithelial
Boleh memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, serta ovari semasa disintegrasi tisu. Juga boleh merawat ulser saluran usus.

Melawan Kanser & Oksidasi

Pengambilan kerapbeta karotina mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Jadi ini bermakna Carotomax juga berfungsi untuk menghalang pembentukan sel-sel kanser. Lebih spesisfik ia boleh mengurangkan risiko kanser terutama kanser paru-paru dan payudara.Menghalang Infeksi
Merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakitsistem respiratori paru-paru seperti batuk, hepatitis, asthma, flu dan selsema.

 

INFO TAMBAHAN
 

Tips bagi pesakit psoriasis:

1. Ubah tabiat pemakanan iaitu lebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran terutama yang mengandungi carotenoid seperti tomato, mangga, lobak merah, dan sayuran hijau.

2. Tambah aktiviti senaman ke dalam jadual harian atau mingguan anda.

3. Elakkan tekanan. Tambahkan aaktiviti yang meningkatkan amalan kerohanian dan juga meningkatkan ketenangan diri.

4. Akupuntur.

5. Pengambilan suplemen yang bersesuaian.

Shaklee menyediakan suplemen kepada pesakit psoriasis, ini bermaksud ia bukanlah ubat, tetapi hanya suplemen yang dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan pesakit.

Apakah set yang sesuai untuk penghidap psoriasis? Ini adalah sebagaimana cadangan Dr Weil dalam artikelnya Psoriasis:

1. Nutriferon untuk meningkatkan pertahanan badan seseorang.


2. Omega Guard bertindak sebagai terapi kepada penyakit autoimmune seperti SLE, psoriasis dan lain-lain. 


GLA Complex
3. GLA untuk melegakan keradangan dan kegatalan kulit. GLA juga terbukti berkesan untuk mengurangkan masalah pada pesakit ekzema, psoriasis dan chronic inflammation. Ia juga dapat membantu memberikan kesihatan kepada kulit dan rambut.

4. Vita E untuk menentang radikal bebas yang merosakkan sel badan. Membantu memudarkan parut akibat psoriasis.

5. B Complex untuk anti stress.

6. Vivix untuk memperbaiki sehingga ke tahap DNA badan yang telah rosak akibat daripada radikal bebas.
Ada testimoni tak?Tentulah ada. Alhamdulillah ada pesakit yang telah kurang kegatalannya dan kurang kulit bersisik. Dapat membantu orang ni memberikan kepuasan tersendiri kepada saya. Sebab saya bukanlah menjual semata-mata, sebaliknya membantu lebih ramai orang untuk lebih sihat dan bahagia. Itu satu amalan pahala buat saya.

Testimoni psoriasis – tiada lagi gatal dan kurang kulit kemerahan


Testimoni psoriasis tiada lagi kulit bersisik.

 
Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Komen Anda Disini