Apa itu “Power Pumping”?

Apa itu “Power Pumping”?

Power pumping adalah teknik untuk meransang kembali penghasilan susu.

Mereka yang perlukan power pumping ialah:

  1. Ibu yang mengalami susu merudum – ini terjadi akibat datang bulan, emosi dan hormon yang tidak stabil, kurang mengepam, dan sebagainya
  2. Ibu yang telah berhenti menyusukan anaknya tetapi ingin menyusukan kembali anaknya itu
  3. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – Teknik ni digunakan untuk merangsang kembali penghasilan susu.

Bagaimana nak buat power pumping?

Tak kesah sekiranya anda mempunyai single atau double pump, power pumping ni boleh di buat tanpa sebarang alasan.

  1. Single pump : Pump 10 minit payudara kanan, kemudian pam 10 minit kiri, kembali ke sebelah kanan dan pam lagi 10 min. Proses ini berterusan selama satu jam.
  2. Double Pump : Pump 10 minit kedua-dua belah payudara serentak, rehat 10 minit, sambung lagi 10 minit. Proses ini juga berterusan selama satu jam.

Adalah sangat digalakkan buat power pumping pada awal pagi sekitar pukul 2-3 pagi kerana pada waktu itu hormon oxytoxin yang dirembeskan adalah yang paling banyak. Ibu-ibu jangan kecewa kalau yang keluar hanyalah setitis dua susu ataupun yang paling menyedihkan hanya pam keluar angin je. Ia mengambil masa lebih kurang 2 minggu.

Ada yang bernasib baik seperti seorang rakan saya ni, walaupun susu dah kering selama seminggu, tapi dengan pengambilan Set Menyusu (Milk Booster) ni dan juga power pumping serta Tips Penyusuan Exclusive dari saya, Alhamdulillah hanya selepas 3 hari, susu yang kering ada kembali.

Ibu-ibu ada juga yang menghadapai masalah yang sama? Risau susu tak cukup? Stok susu dalam peti semakin berkurangan? Dah cuba pelbagai cara tapi susu masih takat tu je? Lemah, lesu tak bermaya menjelang petang? Sudah tiba masanya anda hubungi saya 017-2679762. Saya akan bimbing anda agar anda mampu untuk menyusukan permata hati kesayangan sehingga 2 tahun.

label-for-shaklee-1000-x-200

Komen Anda Disini

Leave a Reply